Hoe werkt een nacht bewakingscamera? Van infrarood naar zwart-wit

De meeste camera’s worden geleverd met nacht visie, waardoor ze nog steeds dingen kunnen zien, zelfs als het buiten donker is. Nachtzicht is een integraal onderdeel van een beveiligingscamera. Nachtzichtcamera’s bestaan al meer dan 30 jaar en zijn over de jaren heen steeds beter geworden. Maar hoe werkt zo’n nacht bewakingscamera nu eigenlijk? Waarom schakelen bewakingscamera’s over op zwart-wit ’s nachts? En is dat eigenlijk wel nodig, dat zwart-wit?

Infrarood (IR) bewakingscamera’s

Infraroodstraling (IR), of infraroodlicht, is een soort stralingsenergie die onzichtbaar is voor het menselijke oog maar die we als warmte kunnen voelen.

De Britse astronoom William Herschel ontdekte infrarood licht in 1800. In een experiment waarbij hij het temperatuurverschil tussen de kleuren in het zichtbare spectrum wilde meten, ontdekte hij een temperatuurstijging tussen de verschillende kleuren. Het zichtbare licht spectrum varieert van violet tot rood. William zag de temperatuur stijgen wanneer hij zich van blauw naar rood bewoog en kreeg een nog warmere temperatuurmeting voorbij het rode einde van het zichtbare spectrum. Het woord infrarood betekent dan ook ‘beneden of onder rood’.

Een nuttige toepassing van het IR-spectrum ligt in de detectie wereld. Alle objecten op aarde zenden IR-straling uit in de vorm van warmte. Dit kan worden gedetecteerd door elektronische sensoren, zoals degene die worden gebruikt in nachtkijkers en infraroodcamera’s. Een infrarood nacht bewakingscamera wordt geleverd met ingebouwde infrarood-LED’s voor nachtzicht bij weinig of geen licht.

Waarom geeft een IR nacht bewakingscamera zwart-wit beelden?

Een IR nacht bewakingscamera heeft een sensor die IR licht kan zien. Dit heeft als voordeel dat deze sensor ook bij onvoldoende zichtbaar licht toch nog het infrarood licht kan waarnemen.

De combinatie van zichtbaar licht en infrarood licht is echter te veel voor een camera en produceert overbelichte beelden. De meeste IR bewakingscamera’s hebben daarom een Infrarood Cut Filter. Zo’n Cut Filter blokkeert overdag het infraroodlicht, zodat enkel het zichtbaar licht wordt doorgelaten. Bij een vermindering van licht schakelt deze filter uit en wordt infrarood licht toegelaten. De camera schakelt dan over naar zwart-wit beelden.

Een speciale lichtsensor detecteert het lichtniveau en ligt aan de basis van het in- en uitschakelen van de Infrarood Cut Filter. Dit proces gebeurt automatisch en kan aangepast worden in de instellingen van je nacht bewakingscamera.

Infrarood licht geeft automatisch zwart-wit beelden. Dit komt omdat infraroodlicht niet binnen het kleurensegment van het elektromagnetische spectrum valt, wat op zijn beurt weer de reden is dat mensen infraroodlicht niet kunnen zien. Als er te weinig licht is in de omgeving, schakelen de meeste bewakingscamera’s over van kleur naar zwart-wit.

Wat zijn de voordelen van een Infrarood nacht bewakingscamera?

IR bewakingscamera’s hebben verschillende voordelen:

IR camera’s bieden de mogelijkheid om je camera te gebruiken in situaties van weinig tot bijna geen licht.  De infrarood LED-lichtjes op de camera zorgen ’s nachts voor infraroodverlichting zodat de camerabeeldsensor een beeld kan vastleggen.

IR camera’s verbruiken weinig energie.

IR camera’s zijn de goedkoopste soort bewakingscamera’s op de markt.

IR camera’s zijn enorm populair. Producenten ontwikkelen regelmatig beter camera’s, omdat de concurrentie erg groot is in deze branche.

Van zwart-wit naar kleur: Color Night Vision technologie

De competitie is niet enkel groot onder de IR camera’s, maar ook onder de bewakingscamera’s in het algemeen. Dit zorgt er voor dat producenten alsmaar beter en beter worden. De druk van hun concurrenten drijft hen naar regelmatige vernieuwingen.

Een van die vernieuwingen is om de standaard zwart-wit beelden die van nature bij nachtelijke infraroodbeelden horen te veranderen in kleurbeelden.

Een nacht bewakingscamera met Color Night Vision bevat echter bijzonder krachtige beeldsensoren die nog gevoeliger zijn voor licht. Hierdoor kunnen de sensoren meer zichtbaar licht absorberen, zodat de camera’s bij weinig licht kleuren kunnen blijven weergeven.

Voordelen van Color Night Vision nacht camera’s

Color Night Vision heeft op zijn beurt voordelen die andere bewakingscamera’s niet hebben:

Een Color Night Vision camera heeft beter nachtzicht dan een typische IR nacht bewakingscamera wat betreft beeldhelderheid en kwaliteit. Het maakt zelfs in omstandigheden met weinig licht kleurbeelden, waar andere IR camera’s hun infraroodlicht moeten inschakelen.

Color Night Vision camera’s kunnen verder kijken. IR camera’s zijn afhankelijk van het infraroodlicht rond zich heen om beelden te creëren, terwijl Color Night Vision camera’s door hun gevoelige sensor gebruik kunnen maken van natuurlijke lichten. Daardoor zijn ze niet gelimiteerd en kunnen ze verder kijken dan hun soortgenoten.

Laten we hopen van niet, maar als er zich ooit een incident zou voordoen, kan een Color Night Vision jou en de autoriteiten meer cruciale informatie verstrekken, zoals de kleur van kleding of van een auto.

Weet u niet zeker welke u nodig hebt voor uw specifieke doeleinden? Neem gerust contact met ons op voor hulp en meer informatie. Wij helpen je graag bij het vinden van de nacht bewakingscamera van jouw dromen!