Welke cameravorm is het meeste geschikt voor mij?
Een beveiligingscamera zorgt er voor dat je je huis of zaak veilig kunt achterlaten. Ten allen tijde is er een beeldrecorder aanwezig die mogelijke dreigingen op de gevoelige plaat legt. Dit helpt jou en de hulpdiensten die je na een inbraak of gelijksoortige ervaring te hulp schieten.
Maar er zijn zoveel verschillende bewakingscamera’s, dat je in je zoektocht naar de juiste camera door de bomen het bos niet meer ziet. Laten we dus eens kijken naar hoe de meest gangbare camera’s er uit zien en welke cameravorm het meeste geschikt is voor jou.
1. Dome beveiligingscamera
Een dome van kunstmateriaal beschermt de lens tegen invloeden van buitenaf. Deze cameravorm is ideaal tegen vandalisme en wordt daardoor het vaakst gebruikt in huizen, winkels, casino’s, restaurants en kantoren.
Dome beveiligingscamera’s zijn modieus, compact en passen goed bij hun omgeving. Vanwege hun koepelvorm is het moeilijk op te merken in welke richting de lens van een dome camera kijkt. Een dome cameravorm is weersbestendig en kan dus ook buiten gebruikt worden. De meeste mensen gebruiken deze echter vooral binnen, omwille van de onopvallende, mysterieuze vorm.
2. Bullet beveiligingscamera
Bullet camera’s zijn klein en lijken qua cameravorm op een grote geweerkogel of lippenstift. Ze worden verkocht in kleine en grote formaten, afhankelijk van hun doel. Een bullet bewakingscamera is vaak uitgerust met infrarood eigenschappen, wat hem ook ideaal maakt als nacht bewakingscamera.
Deze camera’s hebben de vorm van een typische beveiligingscamera. Een cameravorm die duidelijk maakt dat er gefilmd wordt en dat je dus maar beter ver weg blijft als je criminele intenties hebt. Om die reden worden deze camera’s meestal buiten gebruikt. Met een bullet camera maak je een statement.
3. Turret beveiligingscamera
Een turret camera wordt ook wel eens een mini-dome camera genoemd. Door zijn inventieve cameravorm kan de lens in verschillende richtingen worden gedraaid. Om deze reden zijn het ideale bewakingscamera’s voor huizen, kantoren, winkels en overheidsgebouwen.
Turret beveiligingscamera’s hebben een kogelgewricht ontwerp. Ze lijken op een doorgesneden bol, die gemakkelijk in zijn basis kan worden gedraaid nadat deze is gemonteerd. Ze zijn vandalisme-proof en hebben een onzichtbare lens.
4. PTZ beveiligingscamera
PTZ staat voor de Engelse woorden Pan, Tilt en Zoom. Door zijn unieke cameravorm kan je hem dus draaien, kantelen en ermee inzoomen. Het handige hierbij is dat je de beweging van de camera op afstand kan controleren. PTZ bewakingscamera’s maken het mogelijk om grote gebieden te bewaken met een beveiligingscamera.
Deze camera’s zijn ingekapseld in een harde dome die de lens beschermt en zijn kijkrichting in mysterie hult. Het mechanisme en de speciale cameravorm zorgen er voor dat de lens 360° in het rond kan bewegen. Om deze reden wordt de PTZ bewakingscamera vooral gebruikt in winkels, kantoren en de industrie.
5. 360° beveiligingscamera
Een 360° camera kan vanaf 1 punt een 360° beeld produceren. Aangezien deze techniek het beeld automatisch rond maakt krijg je een “fisheye” effect. Deze bewakingscamera wordt daarom ook wel eens fisheye camera genoemd. Door zijn 360° beeld heb je met deze camera geen dode hoeken.
Een 360° beveiligingscamera wordt vaak gebruikt om activiteiten in een groot gebied te detecteren: denk maar aan een kruispunt, voortuin, achtertuin, eetkamer, woonkamer, kantoor, winkel, magazijn, parkeerplaats, stadion, museum, concertzaal, haven…
Een nadeel is echter dat door de cameravorm en het fisheye beeld details minder goed weergegeven worden. Fisheye camera’s hebben dus een specifieker doel dan de meeste andere bewakingscamera’s.